Dieta fleksitariańska – jaki to typ diety? 

Dieta fleksitariańska
Rate this post

Dieta fleksitariańska jest stylem odżywiania charakteryzującym się ograniczeniem spożycia mięsa, aczkolwiek nie z jego całkowitym wykluczeniem. Dlatego w wielu przypadkach nazywa się ją elastycznym wegetarianizmem, ze względu na to, że stanowi połączenie diety roślinnej z dietą tradycyjną. Jest to bardzo korzystne dla zdrowia, jak i dla środowiska naturalnego. Można bowiem dzięki temu odżywiać się w sposób optymalnie zbilansowany, poprawiając swoje zdrowie, jak i samopoczucie. 

Zasady diety fleksitariańskiej

Dieta fleksitariańska to dieta opierająca się na elastycznym podejściu do spożywania mięsa. Oznacza to, że na co dzień bazować będzie ona głównie na składnikach roślinnych. Jej bazę stanowią:

  • warzywa, 
  • owoce,
  • produkty zbożowe,
  • rośliny strączkowe,
  • orzechy,
  • nasiona. 

Znaczne ograniczenie produktów pochodzenia zwierzęcego jest korzystne dla zdrowia, a samo regularne spożywanie owoców i warzyw  gwarantuje dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości błonnika wraz ze składnikami mineralnymi, witaminami oraz przeciwutleniaczami, co korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. 

Dieta taka ma wobec tego wiele korzyści, nie tylko pod kątem zdrowia danej osoby, która ją stosuje, ale także ze względów środowiskowych i etycznych. 

Przede wszystkim, zapewnia ona zdrowy balans, zachęcając do zrównoważonego spożywania różnorodnych posiłków opierających się na warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach, nasionach i roślinach strączkowych. Zapewnia to organizmowi niezbędne witaminy, minerały oraz błonnik, a więc składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. 

Redukcja spożycia produktów odzwierzęcych i mięsa, zwłaszcza mięsa czerwonego i przetworzonego pomaga również w zmniejszeniu ryzyka chorób serca, udaru, czy cukrzycy typu 2. Dzięki ograniczeniu tłuszczów zwierzęcych możliwe jest utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu, co chroni przed wystąpieniem chorób układu krążenia. 

Mniejsze spożycie mięsa bardzo dobrze wpływa również na środowisko naturalne, ponieważ jego produkcja przyczynia się do emisji dużej ilości gazów cieplarnianych oraz do zanieczyszczenia wód. Dieta fleksitariańska zmniejsza ślad węglowy, a także ochrania naturalne zasoby planety. Dlatego ograniczając spożywanie mięsa, wykazuje się postawę ekologiczną. Równocześnie, ten typ diety promuje rozsądny zakup mięsa. Kiedy kupuje się je rzadziej, to częściej wybiera się mięso lepszej jakości. 

Tego typu dieta jest również dietą elastyczną, pozwalającą dopasować różne preferencje żywieniowe do indywidualnych potrzeb. Ograniczenie spożycia mięsa redukuje ilość przedostawania się do organizmu niepożądanych substancji, a więc hormonów, antybiotyków i konserwantów. 

Dieta fleksitariańska – Przykładowy jadłospis – czyli co można jeść? 

Menu stosowane w diecie fleksitariańskiej bardzo przypomina jadłospis stosowany w diecie wegetariańskiej. Natomiast, to że czasami można do menu wprowadzić mięso jest urozmaiceniem, również korzystnie wpływającym na organizm. W ciągu dnia można na przykład zdecydować się na: 

  • płatki owsiane z dodatkiem świeżych owoców lub orzechów, 
  • szklankę soku pomarańczowego, 
  • marchewkę i seler naciowy pokrojone w słupki, 
  • sałatkę z warzywami z grillowanym kurczakiem lub z tofu,
  • dressing na bazie oliwy z oliwek, octu balsamicznego i ziół, 
  • jogurt naturalny z dodatkiem świeżych owoców i orzechów, 
  • makaron pełnoziarnisty z warzywami w sosie pomidorowym. 

Oczywiście, jest to tylko przykładowe menu. Dieta fleksitariańska pozwala na dużą swobodę w komponowaniu posiłków. Można z nią dowolnie eksperymentować, zaspokajając swoje preferencje smakowe oraz zapotrzebowanie odżywcze, dopasowane do ogólnej kondycji zdrowotnej oraz do aktualnie prowadzonego stylu życia. 

O czym warto pamiętać, kiedy przechodzi się na dietę fleksitariańską?

Przechodząc na dietę fleksitariańską warto pamiętać o kilku zasadach, aby przyzwyczaić do niej swój organizm i przede wszystkim sobie nie zaszkodzić. Warto stopniowo ograniczać mięso w diecie, zamiast całkowicie je eliminować. Można w kilka dni w tygodniu wprowadzić menu bazujące wyłącznie na warzywach i owocach, stopniowo zwiększając tę ilość. Przede wszystkim należy skupić się na warzywach. Warto tutaj wprowadzić urozmaicenie, zarówno gdy chodzi o to, jakie to są warzywa, jak i o sposób ich przygotowania. Żeby zapewnić sobie odpowiednią ilość białka, dobrze będzie sięgać po rośliny strączkowe, tofu, orzechy, nasiona oraz po pełnoziarniste produkty zbożowe.
Eksperci żywieniowi zalecają eksperymentować z różnymi przepisami i urozmaicać dietę na tyle, na ile to tylko możliwe. Wszystkie swoje wątpliwości dobrze jest na bieżąco konsultować z dietetykiem, aby utrzymać równowagę bilansu kalorycznego. 

Skuteczne wdrożenie diety fleksitariańskiej umożliwia planowanie posiłków. Dlatego pod rozwagę dobrze będzie wziąć poniższe wskazówki: 

  • tworzenie listy zakupów potrzebnej do przygotowania posiłków, 
  • planowanie posiłków z wyprzedzeniem,
  • eksperymentowanie z przepisami i składnikami,
  • przygotowywanie posiłków na wynos,
  • wybieranie sezonowych owoców  i warzyw.