Spirulina i chlorella – dlaczego warto je zażywać? 

Spirulina
Rate this post

Aktualnie sporo mówi się na temat tak zwanej „superfoods”, czyli superżywności. Wlicza się do niej zdrowe i korzystne dla organizmu produkty, dostarczające cennych witamin, minerałów, antyoksydantów, kwasów tłuszczowych i wielu innych substancji. Są to produkty dostępne pod różną postacią: przypraw, suszonych owoców, czy też suplementów, takich jak spirulina i chlorella. 

Sporo składników odżywczych 

Spirulina i chlorella dostępne są w sprzedaży najczęściej pod postacią tabletek. Mają one intensywną zieloną barwę, aczkolwiek ich odcień może się nieco różnić, w zależności od tego, jaka jest zawartość chlorofilu. Zwłaszcza w chlorelli jest go sporo. Chlorofil spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także pomaga w jego oczyszczaniu oraz w regulowaniu procesów trawiennych. Ponadto bardzo dobrze wpływa na układ nerwowy, ze względu na sporą zawartość magnezu. Między innymi dlatego warto chlorofil wprowadzić do codziennej diety. Bardzo często poleca się spożywanie spiruliny razem z chlorellą, ponieważ jest to korzystne dla organizmu w jeszcze większym stopniu. 

Warto jednak wiedzieć, że pomimo wspólnej cechy jaką jest zawartość chlorofilu, chlorella i spirulina różnią się pomiędzy sobą. Wówczas do tematu ich suplementacji można podejść rozsądniej. 

Jakie są właściwości chlorelli? 

Chlorella to alga występująca w zbiornikach słodkowodnych, we wschodniej Azji. Ten wszechstronnie działający na organizm superfood jest głównie bogatym źródłem białka oraz żelaza. Zawiera nawet ponad dwa razy więcej białka aniżeli dobrej jakości mięso. Dlatego uważa się, że jest to idealne uzupełnienie diety wegan oraz wegetarian. Zwłaszcza, że chlorella ma korzystniejszy profil aminokwasów niż jajka i soja.
Białko we chlorelli określa się wobec tego jako pełnowartościowe. 

Chlorella przede wszystkim idealnie oczyszcza organizm z substancji toksycznych oraz metali ciężkich. Ten zielony suplement diety wspiera procesy trawienne, a także reguluje pracę jelit, ze względu na wysoką zawartość błonnika. Znajdujące się w nim włókno pokarmowe redukuje poziom „złego” cholesterolu LDL oraz obniża poziom cukru, wobec czego chlorella polecana jest diabetykom. Dodatkowo, chlorella wspomaga pracę układu odpornościowego, spowalniając procesy starzenia się organizmu, a także odpowiada za przyspieszenie gojenia ran i ogólne zregenerowanie się organizmu. 

Jakie właściwości ma spirulina? 

Chlorella doskonale sprawdza się jako środek oczyszczający oraz wspierający pracę jelit i wątroby. Spirulina odpowiada natomiast za większe wzmocnienie i odżywienie organizmu. Wynika to z tego, że znajduje się w niej rzadko występujący kwas gamma linolenowy,
zwany także kwasem GLA. Kwas ten zalicza się do grupy omega – 6, który jeszcze na dodatek spowalnia procesy starzenia się oraz działa odmładzająco na skórę. 

Spirulina jest również idealnym uzupełnieniem w przypadku diet roślinnych, z uwagi na to, że zawiera w sobie białko wysokiej jakości. Posiada w składzie aminokwasy egzogenne, a więc takie, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wyprodukować. Jako że jest lekkostrawna, nie wywołuje wzdęć, a także cechuje się wysoką biodostępnością, ponieważ świetnie się wchłania wraz ze wszystkimi substancjami odżywczymi. 

Spirulina  i chlorella – podsumowanie 

Zarówno spirulina, jak i chlorella mają sporo właściwości, odpowiadających za podniesienie ogólnej odporności organizmu oraz za jego detoksykację. Jeśli komuś przede wszystkim zależy na lepszej odporności, to powinien zdecydować się na spirulinę. Z kolei, chlorella jest bardziej polecana, gdy chodzi o detoksykację. Warto zaś stosować oba te suplementy, gdy chce się połączyć pozytywne działania i je zintensyfikować. Jeśli komuś zależy na bardzo dobrym działaniu, to musi pamiętać, żeby stosować regularnie te dwa specyfiki, przez minimum kilka tygodni. Dawkowanie najlepiej ustalić z ekspertem od żywienia.