Powszechnie uważa się, że produkty wysokokaloryczne to produkty niezdrowe. Natomiast, nie zawsze jest to prawdą. Oczywiście, kiedy do organizmu dostarcza się mniej kalorii, można schudnąć. Natomiast najważniejsze jest to, aby dbać o dopasowane zapotrzebowanie energetyczne. Dlatego warto zdawać sobie sprawę z tego, że czasem unikanie wysokokalorycznych produktów przynosi wręcz odwrotne skutki.
Kaloria – czym jest?
W języku potocznym określenia kaloria używa się odnośnie do składników znajdujących się na przykład na opakowaniach poszczególnych wyrobów spożywczych. De facto, kaloria jest małą jednostką energii, oznaczającą ilość potrzebną do podniesienia temperatury 1 grama wody o 1 stopień. Tak naprawdę, zapis kcal odnosi się do kilokalorii. Przedrostek „kilo” oznacza bowiem 1000 razy większą wartość, a więc 1 kcal to 1000 kalorii.
Czy wysokokaloryczny zawsze oznacza niezdrowy?
Bardzo często wiele osób uznaje jedzenie wysokokaloryczne za jedzenie niezdrowe. Nie jest to dziwne, ponieważ chipsy, fast foody, alkohol i słodycze są produktami właśnie wysokokalorycznymi, wpływającymi negatywnie na organizm. Chodzi tutaj jednak nie tyle o sam nadmiar kalorii, ale bardziej o jakość wskazanych produktów. Są one często wysokoprzetworzone, a także mają w składzie wiele takich elementów, które na pewno
nie powinny znaleźć się w zdrowej diecie.
Warto wobec tego zdawać sobie sprawę, że sama ilość kalorii nie zawsze stanowi problem. Istotniejsza jest bowiem wartość odżywcza oraz spożywane ilości danego jedzenia. Inną wartość kaloryczną będą miały produkty, w jakich kaloryczność wynika z wysokiej zawartości zdrowych tłuszczy, a jeszcze inną słodycze, w których wartość kaloryczną wyznaczają głównie cukry proste.
Zdrowe produkty, które mają wysoką gęstość energetyczną nawet w małych ilościach dostarczają spory zastrzyk mocy, a także cenne i ważne dla organizmu składniki, pozytywnie wpływające na jego ogólną kondycję.
Jakie wysokokaloryczne produkty są zdrowe?
Na liście zdrowych wysokokalorycznych produktów znajdują się suszone owoce. Niektórzy przypuszczają, że proces suszenia negatywnie wpływa na jakość takich owoców, aczkolwiek nie jest to prawdą, ponieważ witaminy, minerały, błonnik oraz antyoksydanty są nienaruszone. Zmianie ulega tak naprawdę jedynie zawartość wody. Dlatego suszony owoc będzie mieć większą zawartość kaloryczną aniżeli jego świeży odpowiednik. Może to być nawet od 4 do 6 razy więcej, w zależności od tego, o jaki owoc chodzi. Należy oczywiście wybierać dobrej jakości suszone owoce i nie przesadzać ze spożytą ich ilością.
Wśród takiej żywności należy wymienić także orzechy, nasiona oraz pestki. Wysoka kaloryczność wynika w nich z obecności zdrowych tłuszczy, a także sporej ilości białka. W tych produktach znajduje się sporo witamin, w tym głównie kwas foliowy, minerały, błonnik oraz kwasy tłuszczowe. Podobnie jak owoce suszone, orzechy, nasiona i pestki można dodawać do wielu potraw, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Mogą też być same w sobie szybką i sycącą przekąską.
Masło orzechowe to kolejna z propozycji wysokokalorycznego, aczkolwiek pożywnego wyrobu spożywczego. Zrobione z dobrej jakości orzechów pasty przede wszystkim są chętnie wybierane przez sportowców. Można je używać jako smarowidło na kanapki albo naleśniki. Masło orzechowe nadaje się także jako składnik wypieków, czy sosów. Kupując masło orzechowe, należy zwrócić uwagę na to, by w składzie miało wyłącznie orzechy ziemne. Nie powinno w nim być polepszaczy smaku, soli, czy zbędnego cukru.
Oliwa z oliwek i oleje roślinne takie jak olej lniany i olej z czarnuszki również wymieniane są wśród tych, które warto wprowadzić do kuchni. Nadają się one do stosowania na zimno, do sałatek, sosów lub innych wyrobów. Olei tych oczywiście nie używa się w dużych ilościach, natomiast zawierają w sobie wiele cennych składników i dlatego poprawiają procesy trawienne, działanie układu nerwowego, odmładzają, a także polepszają wygląd włosów i skóry. Ponadto zapobiegają rozwijaniu się chorób układu krążenia oraz wzmacniają pracę serca. To cenne źródło wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3 i omega – 6.
Tłuste warzywa i ryby, miód, gorzka czekolada, czy pełnoziarniste pieczywo zawierają także sporo pełnowartościowego białka i stanowią porcję zdrowych tłuszczy. Dobrze będzie wobec tego zorientować się, które z propozycji żywieniowych są korzystne, nawet gdy mają w sobie dużą zawartość kalorii. Istnieją takie, które można będzie zjeść bez obaw również gdy stosuje się dietę redukcyjną. Należy tylko pamiętać o odpowiednich proporcjach oraz o umiarze. Nie trzeba wówczas przejmować się rosnącą wagą oraz stanem zdrowia.