Białko to jeden z ważniejszych makroskładników. Jego odpowiednie spożycie jest niezbędne do tego, by organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Warto w takim razie wiedzieć, czym objawia się jego niedobór i jak go uzupełnić.
Czy niedobór białka w organizmie może być groźny?
Białko to podstawowy materiał budujący wszystkie komórki w ludzkim organizmie. Oznacza to, że są niezbędne podczas rozwoju. Biorą udział w wielu procesach, w tym związanych z metabolizmem. Ich niedostateczna ilość w diecie może początkowo odbić się na ogólnym samopoczuciu i problemach z koncentracją. Jednak dłuższy brak białka w organizmie poskutkuje zakłóceniem transportu tlenu i żelaza. Mogą występować problemy z prawidłową kurczliwością mięśni, czy pracą hormonów. Pogorszy się też nasza odporność, więc niedobór białka w organizmie może doprowadzić do łatwiejszego łapania infekcji bakteryjnych i wirusowych. Zwiększymy ryzyko rozwoju poważnych schorzeń, a tego na pewno byśmy nie chcieli. Zatem widać, że niedobór białka skutki może mieć groźne. Dlatego nie możemy do tego dopuścić i powinniśmy pilnować jego optymalnej ilości w codziennej diecie.
Niedobór białka objawy jakie daje?
Istnieje wiele objawów, które mogą zasugerować brak bialka w organizmie. Pamiętajmy jednak, że niedobór białka objawy inne będzie dawał u dzieci, a inne u osób dorosłych. I tak u dzieci zwykle niedobór białka poznamy po znacznym osłabieniu wzrostu i rozwoju. Dorosły organizm już się nie rozwija, więc takich sygnałów nie zauważymy. Jednak zarówno u dzieci, jak i dorosłych zauważa się podatność na infekcje. Jest to wynik pogarszającej się odporności, ponieważ wówczas jesteśmy bardziej narażeni na wpływ wirusów i bakterii. Rany mogą goić się o wiele wolnej. Poza tym niedobór białka w organizmie objawy daje w postaci gorszego stanu skóry i paznokci. Włosy mogą się łamać i wypadać. Do tego pojawiają się czasami problemy z pamięcią. Występują obrzęki i bóle głowy. Zwiększa się łaknienie na słodkie i częściej jesteśmy głodni. Wynika to z tego, że białko zapewnia dobrą sytość. Jeśli występuje niedobor bialka w organizmie, to częściej sięgamy po jedzenie lub przekąski. Może to doprowadzić do nagłego wzrostu wagi i problemów z utrzymaniem optymalnej masy ciała. Nie sposób pominąć, że niedobór białka odbije się negatywnie na samopoczuciu i ogólnym funkcjonowaniu organizmu. Zwiększy się podatność na kontuzje. Organizm będzie wolnej się regenerował. U kobiet może dodatkowo dojść do zaburzeń hormonalnych i zaniku miesiączki.
Jakie przyczyny ma niedobór białka w organizmie?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo zbyt mało białka w organizmie może wynikać z różnych przyczyn. U osób zdrowych problem może stanowić źle ułożona dieta. Jeśli będzie uboga w produkty zawierające pełnowartościowe białko, to możemy narazić się na niedobory. Przyczyny możemy doszukiwać się też w różnych schorzeniach. Bardzo często niedobory białka stwierdzane są przy celiakii, marskości wątroby i chorobach nerek. Wrodzone niedobory białek, czy nawet źle prowadzone diety restrykcyjne mogą sprawić, że wystąpi niedobór białka we krwi. Dokładną przyczynę najlepiej ustalić ze specjalistą. Wykona stosowne badania i jeśli zajdzie potrzeba to na niedobór białka leczenie wdroży lub zaleci zmianę jadłospisu.
Jak uzupełnić niedobór białka w diecie?
Nasze postępowanie będzie zależeć od przyczyny niedoboru białka w diecie. Jeśli problem leży po stronie złej diety, to wystarczy wprowadzić pewne zmiany do jadłospisu. Musimy w nim uwzględnić produkty wysokobiałkowe pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Dobrym źródłem białka zwierzęcego będzie mięso, nabiał, orzechy i nasiona. Na niedobór białka w diecie pomogą ryby i owoce morza. Warto regularnie sięgać po małże, tuńczyka, wędzonego łososia i krewetki. Z kolei roślinne źródło białka to rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca, fasola i groszek zielony), soja i produkty sojowe. Jeśli mało białka w organiźmie zostanie stwierdzone, to możemy dostarczyć go przez jedzenie produktów zbożowych. Wskazane są różnego typu kasze, makarony zbożowe, komosa ryżowa i amarantus. Komponując jadłospis, nie ograniczajmy się tylko do produktów białkowych. W diecie muszą znaleźć się źródła dobrych tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów. Jeśli pojawią się problemy w ułożeniu optymalnej diety, to warto postawić na catering dietetyczny. Zapewnia dostęp do smacznych, ale i zbilansowanych posiłków. Są gotowe do spożycia, spakowane w szczelne pojemniki. Możemy je zabrać ze sobą lub zjeść w domu o wybranych porach. W dodatku dieta pudełkowa oferowana jest w wielu wariantach. Dzięki temu uda nam się wybrać taką, która będzie zgodna z naszym aktualnym stanem zdrowia lub wyznaczonymi celami.