W ostatnich latach dieta wegańska zyskała ogromną popularność. Jedni stosują ją ze względów etycznych, inni zdrowotnych. Powodów jest wiele, a najważniejsze jest to, że ten charakterystyczny sposób odżywiania generuje wszystkim wyłącznie same korzyści. Osoby, które zdecydowały się na przejście na weganizm, muszą uważnie dobierać produkty, z których będą przygotowywać posiłki. Poznaj listę zalecanych i dozwolonych produktów wegańskich.
Co jeść na diecie wegańskiej
Warto zacząć od tego, że dieta wegańska musi być przede wszystkim zdrowa, a więc pozbawiona wszelkich barwników, konserwantów i ulepszaczy. Wybierając produkty jeszcze będąc w sklepie, należy zwracać uwagę na ich skład. Im krótsza jest lista składników, tym lepiej dla zdrowia i samopoczucia. Dotyczy to w zasadzie nie tylko diety wegańskiej, ale każdej innej diety.
Najlepszym wyborem byłyby produkty pochodzące od lokalnych producentów. Świetnym przykładem są warzywa z okolicznych upraw, od małych ogrodników. Jeżeli jednak ktoś nie ma takiej możliwości, powinien zwracać uwagę na to, co wkłada do koszyka i przyglądać się etykiecie każdego produktu.
Lista podstawowych składników, które powinny znaleźć się w diecie weganina jest całkiem długa. Dzięki temu można z łatwością przygotowywać różnorodne i smaczne posiłki, nie odczuwając przy tym szczególnego ograniczenia. W diecie wegańskiej nie powinno brakować produktów z kategorii: produkty pełnoziarniste, produkty roślinne, warzywa, owoce, oleje i tłuszcze, nasiona i pestki.
To właśnie w powyższych produktach znajdują się cenne dla organizmu składniki odżywcze, dodające organizmowi siły i energii, a także chroniące przed wieloma chorobami. w ten sposób osoba na diecie wegańskiej dostarcza do organizmu cenne dla niego witaminy, minerały i pierwiastki. Warto zadbać też o różnorodność na talerzu, która będzie skutecznie chronić przed niedoborami składników odżywczych.
Aby uzyskać jak najlepszy efekt stosując tę dietę, trzeba poprawnie dobierać składniki i tworzyć z nich pełnowartościowe dania, najlepiej różnorodne. Ponieważ zadanie to dla początkujących wegan nie jest łatwe, warto rozważyć catering wegański. Jest to najlepszy sposób na zapewnienie sobie smacznych, pożywnych, zdrowych i prawidłowo zbilansowanych posiłków. Trzeba tylko ustalić zapotrzebowanie kaloryczne, aby wybrać odpowiednią ofertę cateringową.
Podstawowe produkty wegańskie
Podczas robienia zakupów trzeba koniecznie zwracać uwagę na to, co kryje się w składzie poszczególnych produktów i wybierać jedynie te najzdrowsze. Niektóre z nich są szczególnie cenne dla organizmu i tych nie powinno się pomijać.
Produkty, których nie może brakować w diecie wegańskiej to kasza jaglana. Jest nie tylko zdrowa i lekkostrawna, ale również bardzo sycąca. Zawiera witaminy z grupy B, lecytynę, krzemionkę, fosfor, magnez i cynk. Podobnie cennym produktem jest soczewica, która zawiera dużo białka i kwasu foliowego. Obecność soczewicy w diecie wegańskiej jest tym bardziej istotna, jeżeli jest ona stosowana przez kobietę w ciąży.
Inny cenny produkt w diecie wegańskiej to płatki owsiane. Zawierają bardzo dużą ilość przyswajalnych węglowodanów złożonych. Warto jeść je w porze śniadania. Dzięki nim posiłek ten będzie syty i bardzo energetyczny. Jeżeli zatem ktoś zastanawia się, czy dieta wegańska osłabia organizm, to już teraz będzie wiedział, że nie. Posiłki skomponowane z odpowiednich składników gwarantują przypływ energii i siłę. Płatki owsiane są też źródłem kwasu pantotenowego i magnezu. Zatem tym bardziej warto je jeść.
W diecie wegańskiej nie może brakować warzyw zielonolistnych. Mogą to być: natka pietruszki, szpinak, brokuł, brukselka, kapusta, czy jarmuż. Warzywa te zawierają mnóstwo cennych witamin, więc dieta tym bardziej będzie zdrowa i wartościowa dla organizmu. Poza tym warto wprowadzić do jadłospisu avocado, w którym oprócz tłuszczu, jest mnóstwo takich witamin jak: A, E, C, D, B, PP i K.
Umiejętne komponowanie produktów w smaczne i pożywne dania gwarantuje dobre samopoczucie, dużo energii i siły, a także ogromne wsparcie dla zdrowia. Dlatego jeżeli ktoś nie czuje się na siłach i ma pewne obawy co do poprawności przygotowywanych dań, powinien zdecydować się jednak na catering dietetyczny. To zwiększa szansę na spożywanie prawdziwie wegańskich dań.
Co jeśli, ktoś nie lubi tych cennych dla organizmu, bogatych w witaminy produktów? W tej sytuacji trzeba wspomóc się suplementami. Obecnie w aptekach wybór tych preparatów jest bardzo duży, dlatego można z łatwością znaleźć kompozycje, które dostarczą organizmowi to, czego potrzebuje najbardziej.
Podsumowując, przejście na dietę wegańską wymaga dostosowania się do pewnych zasad w zakresie odżywiania. Podstawową jest dobór odpowiednich produktów. Będąc na zakupach, warto sprawdzać nie tylko to, czy wybrane produkty rzeczywiście są wegańskie, ale też skąd pochodzą i czy nie zawierają sztucznych barwników, konserwantów i innej chemii. Ważne jest więc, by stawiać w głównej mierze na to, co naturalne. Świetnym przykładem są warzywa i owoce pochodzące od lokalnych ogrodników i sadowników. Tylko wtedy dieta będzie przynosił korzyści dla organizmu.
Źródło: https://www.fitapetit.com.pl/blog/dietetyk-radzi/jakie-produkty-sa-niezbedne-w-kuchni-weganskiej